Programma Taalfeest Amersfoort 2021

28 oktober 2021 op diverse locaties van het Eemhuis en in het KAdECafé.

Programmaschema:

19.00 uur Opening in de hal van de Bibliotheek
19.45 uur Ronde 1 optredens
20.30 uur Pauze
20.45 uur Ronde 2 optredens
21.50 uur Slotact in het KAdECafé

Programmaonderdelen:

Ronald Snijders
Deze schrijver en komiek brengt in het KAdE Café een onderhoudend programma over taal in een optreden van drie kwartier. Hij is bekend van onder andere de Schrikkelkalender 2020 en het VPRO programma De staat van verwarring.

Ingmar Heytze
Dichter. Hij treedt op met enkele gedichten bij de opening van de avond in de hal van het Eemhuis en verzorgt later twee keer een workshop van drie kwartier met als onderwerp: hoe schrijf je een gedicht?

Stadsdichter
Sinds begin september is Twan Vet de stadsdichter van Amersfoort. Bij de opening van het programma geeft hij een presentatie van enkele van zijn gedichten.

Liedjes over Taal
Zanggroep ‘In the Pocket’, een drievrouwsformatie, zingt a capella over literatuur, boeken . . . Zij verzorgen een optreden, ook bij de opening van het programma.

Workshop Scandinavische talen lezen
Gaston Dorren woont in Amersfoort en schrijft over taal en taalkunde. In oktober 2019 heeft hij de Onze Taal/ANV-Taalboekenprijs gewonnen voor zijn boek Babel. Op het Taalfeest geeft Gaston twee keer een workshop met als titel: drie talen leren lezen in drie kwartier. In dit geval zijn dat de Scandinavische talen Noors, Deens en Zweeds.

Pubquiz over taal
Elsbeth Booy is docent Nederlands geweest en geeft nu onder andere cursussen in presentatietechnieken. Evenals tijdens het vorige Taalfeest Amersfoort maakt zij een taalpubquiz. Ook hiervan zijn er twee rondes.

Workshop gebarentaal
Ilse Jobse is van vele markten thuis: kindercoach, yogacoach, voetreflexmassages. Ilse is doof en op het Taalfeest verzorgt zij een presentatie over communiceren met gebarentaal. Zij wordt daarbij ondersteund door een gebarentolk. Juist dit jaar hebben drie politieke partijen een initiatiefwet ingediend om gebarentaal officieel erkend te krijgen. Reden voor het taalfeest om ook deze taal een plaats in ons programma te geven.

De Nederlandse Taalshow
In De Nederlandse Taalshow spelen het echtpaar Henk en Ingrid met hulp van buurvrouw Conchita en het publiek een spannende quiz rond de Nederlandse taal. Een show vol humor, zang, dans en een vleugje drama speciaal voor iedereen die zijn Nederlands op een vrolijke manier nog wat wil bijspijkeren en met mooie prijzen voor de winnaars. Een voorstelling speciaal voor mensen van wie Nederlands niet de moedertaal is

Slotact
De slotact in het KAdECafé komt voor rekening van kleinkunstenaars Twan Vet, Anna & Jelle Koolstra. Zij presenteren DOODDOENERS.